Különböző Matcha tipusok

Melyik Matcha típus a legmegfelelőbb Neked?

Alapvetően 3 Matcha típust különböztetünk meg egymástól. Ezek árban, ízben és előállításuk módjában térnek el egymástól. Mik is ezek?

Ceremonial grade Matcha típus

Csak ritkábban használják és leginkább csak ceremóniákhoz, mint neve is mutatja. Ez a legjobb minőségű és egyben a legdrágább Matcha típus. A ceremonial grade-t az első szüretelésből készítik – május vége Ichibancha -, ezért íze sokkal lágyabb és édesebb, mivel az L-theanin szintje magasabb, mint a másik két típusé. Színe rendkívül élénk, klorofil tartalma ennek a típusnak a legnagyobb. Teaként fogyasztják és semmiféle ízesítőszert nem tesznek hozzá. Alapvetően nem használják sütéshez, főzéshez, vagy Matchaból készült smoothy-khoz. Több okból sem. A teához értők szenségtörésnek tartják, de ezen kívül az ára miatt sem. Az ára ugyanis 20 000 Ft felett van 100g-nak. Mivel az íze rendkívül lágy így ezért sem ajánljuk ételekbe.

Prémium grade Matcha típus

Fogyasztás szempontjából ez a leguiverzálisabb típus. Ez a mindennapos használatra készített Matcha por. Rendszeres ivásával tökéletesen méregteleníthető a teljes szervezet. Minden vitamin és ásványi anyag meg van benne ugyan úgy, mint a Ceremonialban. Mivel a második szüretből származik – június július eleje Nibancha -, így íze karakteresebb és erősebb, mint az előzőé. Ezt már nem csak teához, használják és itt nem számít már szentségtörésnek az ízesítés sem, habár én sosem tennék ilyet. 🙂 Saját ízében rendkívül finom.

Sütéshez is használják, mivel ára alacsonyabb, mint a Ceremonial grade-é. 15 000 Ft körül van 100g. Ez a leggazdaságosabb kiszerelés a Matcha-ból, mivel ez  körülbelül egy havi tea adag (60-66 adag). A jótékony hatás, mint minden méregtelenítésnél annál több időt vesz igénybe, minél jobban el volt a szervezetünk hanyagolva és minél több méreg felgyülemelhetett benne. Egy kúrához egy hónap minimálisan kell, erősebb narancsbőr, több felesleges kiló (havonta kb. egy ruhaméretet lehet fogyni a Matchaval), súlyosabb bőrproblémák esetén, ez több hónap is lehet. A jótékony változás azonban tartós (nem jojó diéta 🙂 ).

Culinary grade Matcha típus

A Culinary Matcha típust  leginkább sütéshez és főzéshez használják. A harmadik szüretből származik – Sanbancha -, ennek a legjellegzetesebb az íze. Egy kissé kesernyésebb, mint az előző kettő. Ára kb. fele a Ceremonial grade-nek.  Süteményekben nagyon finom. Használják még ezt a Matcha típust smoothy-hoz, frappe-hoz, soufflé-hoz, latte-hoz, de készíthetünk belőle fagylaltot is, vagy köretet.

A fogyni vágyóknak jó hír, hogy zsírégető hatása miatt, az ételek amikhez hozzákeverjük nem hízlalnak és sokkal egészségesebbek, a Matchaban lévő antioxidánsok és ásványi anyagok miatt.

A Matchában található EGCg szuper antioxidáns molekula nagy mennyiségben található a mind a 3 típusú Matcában.  Segít a súlycsökkentésben, a szív- és agyműködésben.

 

Forrás 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Matcha logo

Ez a weboldal cookikat használ a jobb felhasználói élmény elérése érdekében