A Matcha tea eredetileg Japánból származik, de napjainkban megnőtt termelése Kínában is. Japánban évszázados hagyományokra tekint vissza. Az elmúlt pár évben terjedt csak el, elsősorban az USA-ban, de Európában is egyre népszerűbb.
Népszerűségét elsősorban erős méregtelenítő és zsírégető hatásának köszönheti, amivel tökéletes kiegészítője lehet minden diétának, illetve fogyókúrának. Kellemes íze miatt közkedvelt a tea rajongók között is.
Porított állaga, jellegzetesen intenzív íze, élénk jáde zöld színe, erős antioxidáns hatása különbözteti meg többek közt a matcha teát a többi zöld tea változattól. A Camellia sinensis teacserjéből származik, termesztése és a feldolgozása eltérő más tea fajokéhoz képest.
Négy héttel a szüret előtt a teacserje leveleit sötét fóliákkal fedik le, hogy árnyékban maradjanak. A napsütés hiányában lerövidítik a fotoszintézist így a növény több klorofillt és aminosavat termel. A Matchahoz a növény felső pár levelét szüretelik csak le.
A leveleket gőzölik, levegőn szárítják, majd porrá őrlik. Az említett eljárásnak köszönhetően a matcha tea koncentráltan tartalmazza olyan hatóanyagait, mint a polifenolok vagy a tannin.
A Matcha-t egy évben csak egyszer szüretelik – eltérően más tea fajtáktól -, ezért és a fent említett speciális termesztés és szüretelés miatt sajnos ára is jóval magasabb ezekhez képest.